Ev satın alımlarında en çok kafa karıştıran problemlerden biri de net-brüt alan farkıdır. Şehre ve projeye göre değişiklik gösteren metrekare hesaplarında sonrasında hayal kırıklığına uğramamak için bilinçli tüketici olmak gerekiyor.
Peki bilinçli bir tüketici olmak için ne yapmak gerekiyor?
Öncelikli olarak, almaya niyet ettiğiniz konut fiyatının doğru olup olmadığını öğrenmek için evin net metrekaresini bilmeniz gerekiyor.
Bir evin net ölçümünde, duvarlarının içinde kalan net alanlar olarak hesaplanır. Odalar, salon, tuvalet, banyo, mutfak, balkon gibi kullanım alanlarının tamamıdır.
Bir evin brüt ölçümünde ise içinde, bulunduğu kattaki merdiven ve havalandırma boşlukları, asansör varsa asansör boşluğunun kapladığı alan yer almaktadır.
İşte ortaya çıkan bu ölçüm farkı; ev satın alırken brüt ile net metrekareye göre hesap yapma zorunluluğunu da ortaya çıkarmaktadır.
Piyasada satış ve tanıtım ofislerinde satılan evin brüt metrekaresi belirtilmekte, bu sebeple de alıcılar satın almayı düşündükleri evin net ölçümünü görememektedir. Bazı satıcı firmalar yüksek metrekare göstererek dairenin cazibesini artırmaya çalışmaktadır.
Maalesef bazı müteahhit ve emlakçılar satış politikalarını kazanç ve müşterinin yüzeysel memnuniyetlerini göz önünde bulundurarak hareket ettiklerinden, her zaman brüt alan üzerinden tanıtımlarını yapmaları da piyasa gereği olarak görülmektedir.
Bu yüzden ev satın alma kararlarında;sadece fiyat, alan ya da proje bilgilerini değil birçok koşulu da incelemek gerekiyor. Satış broşürlerini ve evi incelerken odaların kullanımlarına ve kullanışlılığına da bakılması gerekmektedir.
Bu noktada satış metrekaresi ile kullanım metrekaresi arasında farklılıkların nereden geldiğini ve ne kadar olduğunu hesaplamanız gerekiyor.
Brüt ve Net farkını ölçerek öğrenin
İlk olarak satın almayı düşündüğünüz evi gezerken salon,yatak odası,banyo,tuvalet, mutfak gibi kullanım alanlarını lazermetre aracığı ile ölçümünü yapabilirsiniz.Bu şekilde sizin hazırlamış olacağınız metrekare hesabı ile müteahhid veya emlakçının belirtmiş olduğu metrekare ölçümü arasındaki farkı görebilir, bu fark oranında da pazarlık söz konusu olabilir ve sonucunda satış bedelinden indirim talep edebilirsiniz.
Diğer bir yol olarak ise, satın almayı düşündüğünüz evin bağlı olduğu Tapu Müdürlüğüne giderek, daire planını incelemeyi talep edebilirsiniz. Bu yöntemle resmi ölçümü görmeniz söz konusu olacaktır. Fakat bu noktada şunu belirtmek isteriz ki; daha önceki malikler veya müteahhit tarafından bahse konu ev kapsamında tadilat yapılmış olması hallerinde yani evin ölçümünde değişikliklerin meydana gelmiş olması noktasında daire planı güncel olmayabilir. Bu sebepten bahisle de daha sağlıklı bir sonuca varılabilmesi için fiziken ölçümünün yapılmasının daha doğru olabileceğini söyleyebiliriz.
Bu noktada şunu da önemle söylemek isteriz; bu konuda hazırlanan yeni İmar Kanunu’na göre artık metrekareler netleştirilecek. Yapılacak düzenleme ile artık projede, satışta ve tapuda evin net metrekaresi kullanılacaktır. Böyle bir düzenlemenin sonucunda ise artık metrekare farklılıkları kapsamında tüketicinin korunması daha kolay olacaktır.
Eğer gayrimenkulü satın aldıktan sonra, bahse konu ev hakkındaki ölçümlerin size belirtmiş olan ölçümlerden farklı olduğunu fark ettiğiniz durumda ise; Türk Borçlar Kanununun satış sözleşmesi genel hükümlerinde bahsedilen ayıplı ifa hükümlerince mahkemeye başvurularak, tazminat isteme hakkınız söz konusu olacaktır.
Fakat şu hususu da belirtmek isteriz ki; sözleşmede satın alınan konutun net ve brüt metrekare ölçümleri yer alıyorsa,tüketicinin itiraz hakkı artıksöz konusu değildir. Bu nedenle sözleşmenin iyice okunması, söz konusu brüt ve net metrekare büyüklüğüne de dikkat edilerek değerlendirme yapılması gerekmektedir.
AG HUKUK BÜROSU
Av. BEGÜM GÜREL